Ni måste inte bygga höga betongklossar i Leksand

Ni måste inte bygga höga betongklossar i Leksand

LEKSAND När Mark- och miljödomstolen upphävde detaljplanen för Åkerö brofäste i september 2020 fick Leksands kommun en gyllene chans att tänka till.

Vilka lärdomar drar kommunen av att så många säger ja till bostäder, men nej till höghus, vid Åkerö brofäste?

När kommunfullmäktige klubbat ett detaljplaneförslag utan vare sig kulturmiljöanalys eller konsekvensbeskrivning kan det kanske finnas några tveksamheter beträffande detaljplaneförslaget i sig?

Men nej – kommunen missade helt chansen till lite eftertanke. I stället beslöt man sig snabbt för att försöka driva igenom detaljplanen utan några reella förändringar i sak.

Som ett resultat av domstolens krav genomfördes sent omsider en kulturmiljöanalys. Nu, cirka ett år efter samrådsprocessen, presenteras en antikvarisk konsekvensbedömning, från konsultfirman Sweco.

Att kommunen tar hjälp av kunniga konsulter är i sig inget att säga om. En folkvald politiker kan inte kunna allt och även för berörda tjänstemän är denna typ av storskalig exploatering i gammal kulturmiljö, strax utanför Riksintresset Leksands-Noret, ett komplext problem.

Det anmärkningsvärda är att det inte redan från början ansågs självklart att tänka på plats, miljö och kulturvärden. Det handlar trots allt om samhällsbyggnad – inte enbart om produktion av bostäder på så liten markyta som möjligt.

Den antikvariska konsekvensbedömningen är på många sätt proffsigt gjord. Det finns en del resonemang och slutsatser som bör ifrågasättas, men det får vi utveckla i de synpunkter vi skickar till kommunen senast 25 november, då granskningsperioden upphör. Redan nu kan man dock konstatera att den oberoende konsultens bedömningar, inte helt oväntat, hamnar väldigt nära kommunens egna.

Kommunen hävdar att planförslaget får ”liten påverkan på Leksands landskapsbild i stort” och enligt konsulten kommer förslaget inte att få mer än ”marginella konsekvenser för landskapsbilden runt Leksand i stort”.

Den antikvariska konsekvensbedömningen avslutas med en bild på femvåningshusen i kvarteret Snedkanten. Enligt konsultens formulering är det för närvarande det enda jämförbara exemplet på samlad högre bebyggelse inom tätorten.

För närvarande... Titta noga på bilden! Alla som vill att en jämförbar bebyggelse, dessutom en våning högre än i exemplet ovan, skapas vid Åkerö brofäste – räck upp en hand!

Många människor har säkert haft en förhoppning om att kommunen ska sansa sig i denna fråga, men det ligger i farans riktning att detaljplaneförslaget passerar kommunstyrelsen utan minsta tecken på opposition (vi låter oss gärna överraskas!) och landar för beslut i kommunfullmäktige någon gång på vårkanten 2022.

Därefter väntar med all sannolikhet ännu en process i Mark- och miljödomstolen innan beslutet eventuellt vinner laga kraft.

Med tanke på den inhandlade konsultens rapport ökar naturligtvis risken att kommunen denna gång får igenom sin detaljplan. Det vore illa för Åkerö och Leksand och för alla som uppskattar den miljö, byggnadstradition och landskapsbild leksandsbygden erbjuder.

Man behöver inte bygga höga betongklossar utan känsla för omgivningen bara för att man kan – och (eventuellt) får.

John Arrias

Sekreterare i Åkerö byalag

Föregående
Föregående

Julmarknad 2021